Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

piatok 30. októbra 2015

Čína "agresívne" bojuje metódou "soft power"

Je skutočne zaujímavé sledovať dvojtvárnosť propagandy, keď jedna strana odsudzuje to čo sama robí. Západné krajiny na čele s USA sú povestné presadzovaním svojich záujmov metódou "soft power", t.j. podporou siete rôznych kultúrnych, ľudskoprávnych, vzdelávacích inštitúcií, programov a grantov v krajinách záujmu. Obdobná činnosť zo strany Číny je však považovaná za činnosť proti zmyslu "západných hodnôt a preto je činnosť týchto tzv. Konfuciových inštitútov nutné buď zrušiť, alebo vyjednať zmenu dohôd pre ich fungovanie, aby odrážali "západné hodnoty" (renegotiate agreements to reflect Western values)

To sa však netýka Anglicka, ktoré naopak spoluprácu s čínskymi inštitúciami podporuje. Na poslednej návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-Pchinga vo Veľkej Británii, prezident Si spoločne s princom Andrewom, vojvodom z Yorku, oficiálne otvoril tisícu Konfuciovu triedu, ktorá sa zapojila do siete 29 Konfuciových inštitútov a 126 Konfuciových učební. V Spojenom kráľovstve dnes študuje okolo 150 tisíc čínskych študentov a čínske univerzity nadväzujú veľmi intenzívnu spoluprácu s anglickými vzdelávacími inštitúciami aj za pomoci anglických médií.

Tieto vzťahy sa pretavujú do politickej a ekonomickej roviny. Objem čínskych investícií v Anglicku prudko rastie a Anglicko sa stáva dôležitým článkom čínskej stratégie na prepojení ekonomicko-politickej spolupráce "Novej hodvábnej cesty" (New Silk Road)

http://thediplomat.com/2015/10/the-uk-a-success-story-for-chinas-educational-soft-power/


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára