Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

pondelok 27. januára 2014

Múdry profesor


Profesor stál pred svojou triedou filozofie a mal pred sebou rôzne predmety. Keď hodina začala, bez slova zodvihol prázdnu a veľkú zaváraninovú fľašu zo skla a začal ju napĺňať golfovými loptičkami. Potom sa študentov opýtal, či je fľaša plná. Súhlasili, že áno.

Profesor zobral krabicu plnú kamienkov a nasypal ich do fľaše. Ľahko s ňou potriasol. Kamienky zaplnili voľné medzery medzi golfovými loptičkami. Znovu sa študentov spýtal, či je fľaša plná, znovu súhlasili.

Natiahol sa pre ďalšiu krabicu, teraz však plnú piesku. Nasypal piesok do fľaše. Samozrejme, že piesok zaplnil všetko ostatné. Spýtal sa ešte raz, či je fľaša plná. Študenti jednohlasne odpovedali rovnako, ako doteraz.

Profesor nakoniec vytiahol dve pivá spod stola a nalial ich celé do fľaše, čím efektívne zaplnil medzery medzi pieskom. Študenti sa začali smiať.

Za pokračujúceho smiechu študentov profesor povedal : "Teraz chcem, aby ste si túto fľašu predstavili ako nádobu reprezentujúci váš život. Golfové loptičky sú tie dôležité veci - rodina, deti, zdravie, priatelia a vaše obľúbené koníčky. Ak by sa stratilo všetko ostatné, stále by bol váš život naplnený. Kamienky sú tie ostatné veci , na ktorých tiež záleží - práca, dom, auto. Piesok predstavuje všetky ostatné záležitosti.

"Pokiaľ ako prvé naplníte nádobu pieskom,", pokračoval profesor, "nezostane žiadne miesto pre kamienky alebo golfové loptičky. To isté platí pre život.

Ak strávite všetok svoj ​​čas nad maličkosťami, nikdy u vás nebude miesto pre veci, ktoré sú pre vás dôležité.

Venujte pozornosť veciam, ktoré sú kritické pre vaše šťastie.

Prežívajte čas so svojimi deťmi. Prežívajte čas s vašimi rodičmi. Navštívte vašich starých rodičov. Vezmite vášho partnera na večeru. Zahrajte si besketbalový zápas s priateľmi. Vždy ostane čas na upratovanie domu a kosenie trávnika.

Venujte sa ako prvé golfovým loptičkám - veciam, na ktorých naozaj záleží. Nastavte si vaše priority.

Zvyšok je len piesok. Jeden zo študentov sa prihlásil a spýtal sa profesora, čo reprezentovalo to pivo. Profesor sa usmial a povedal: "Som rád, že si sa opýtal. Pivo iba ukazuje, že nezávisle na tom, ako plný sa váš život môže zdať, vždy je ešte priestor na pár pív s priateľmi."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára