Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

streda 25. decembra 2013

Obamovo moslimské detstvo

Barack Obama sa pustil do tvrdej kampane proti svojmu republikánskemu súperovi. Sponzoroval televíznu reklamu, kde sa pýta, "Čo skrýva Mitt Romney?" Narážka sa týka takých relatívne menej významných záležitostí, ako je predchádzajúce daňové priznanie Romneyho, času, keď prestal pracovať pre Bain Capital, a neverejných záznamov o jeho činnosti, keď stál na čele Olympijských hier v Salt Lake City, a keď bol guvernérom štátu Massachusetts. Obama obhajoval svoje požiadavky, aby o sebe Romney uviedol viac informácií, keď v auguste 2012 vyhlásil, že "Americký národ predpokladá, že ak chcete byť prezidentom Spojených štátov, pokiaľ ide o veci, ako sú vaše financie, je váš život otvorenou knihou." Liberáli ako Paul Krugman z New York Times nadšene súhlasia s týmto zameraním sa na životopis Mitta Romneyho.
 
Ak sa chcú Obama a jeho prívrženci sústrediť na životopis, je to samozrejme hra, ktorú môžu hrať dvaja. Umiernený a striedmy Romney už kritizoval Obamovu kampaň na znovuzvolenie ako "založenú na falši a nečestnosti" a televízna reklama, pokračoval ďalej, tvrdí, že Obama "nehovorí pravdu."
 
Nie všetko je pravdivé: Obama vo svojej autobiografii vyhlásil, že sa narodil v Keni v roku 1991.
Zameranie sa na otvorenosť a čestnosť pravdepodobne ublíži Obamovi omnoho viac ako Romneymu. Obama zostáva záhadným kandidátom so životopisom, ktorý je plný medzier, a dokonca výmyslov. Napríklad, keď Obama v roku 1991 vydával svoj životopis, nepravdivo vyhlásil, že "sa narodil v Keni." Klamal o tom, že nikdy nebol v 90. rokoch členom a kandidátom chicagskej socialistickej New Party; a keď Stanley Kurtz predložil dôkazy, ktoré potvrdili, že bol jej členom, Obamovi hovorcovia Kurtzove tvrdenia odmietali a ohovárali ho. Obamova autobiografia z roku 1995, Sny od môjho otca, obsahuje záplavu nepresností a klamstiev o jeho starom otcovi z matkinej strany, jeho otcovi, jeho matke, o sobáši jeho rodičov, nevlastnom otcovi, priateľoch z vysokej školy, jeho priateľkách, Billovi Ayersovi a Bernardine Dohrn, a reverendovi Jeremiahovi Wrightovi. Ako uvádza Victor Davis Hanson, "Ak bude pisateľ vymýšľať detaily o smrteľnej chorobe jeho vlastnej matky a pátrať po poistení, potom pravdepodobne vymyslí hocičo."
 
V tomto širšom vzorci napravdivostí o jeho predchádzajúcom živote vzniká otázka o Obamových debatách o jeho viere, kde ide o snáď najpozoruhodnejšie a najpoburúcejšie klamstvá.
 

Rozpory


Na otázky týkajúce sa jeho náboženstva a detstva poskytuje Obama rozporuplné odpovede. Na otázku z marca 2004 "Boli ste vždy kresťanom?" rafinovane odpovedal: "Viac ma vychovávala moja matka a moja matka bola kresťankou." Ale v decembri 2007 sa oneskorene rozhodol dať priamu odpoveď: "Moja matka bola kresťanka z Kansasu. … Vychovávala ma matka. Takže, vždy som bol kresťanom." Vo februári 2009 však poskytol úplne odlišné vysvetlenie:
Nebol som vychovávaný v mimoriadne pobožnej domácnosti. Mal som otca, ktorý sa narodil ako moslim, ale stal sa ateistom, starých rodičov, ktorí nepraktikovali metodistické ani baptistické náboženstvo. Nestal som sa kresťanom dovtedy … kým som sa nepresťahoval do štvrte South Side of Chicago po ukončení vysokej školy.
Tieto odpovede rozpracováva ďalej v septembri 2010, takto: "K svojej kresťanskej viere som dospel neskôr vo svojom živote."
 
Ako je to? Bol Obama "vždy kresťanom", alebo "sa stal kresťanom po ukončení vysokej školy? Vlastné rozpory v takých zásadných otázkach identity, zasadené do celkového rámca otázok týkajúcich sa jeho životopisu vyvolávajú otázky o jeho pravdovravnosti; môže niekto hovoriť pravdu o takých rozdielnych a protirečiacich si veciach o sebe? Nesúlad je pre výmysly typický: Ak si vymýšľate, je ťažké držať sa rovnakého príbehu. Zdá sa, že Obama niečo skrýva. Bol ako dieťa svojich bezbožných rodičov ľahostajný k náboženstvu? Alebo bol vždy kresťanom? Moslimom? Alebo bol v skutočnosti niečím, čo sám stvoril – Kresťanom/Moslimom?
 
Obama poskytuje niektoré informácie o svojom islamskom pôvode vo svojich dvoch knihách, Dreams a Audacity of Hope (Sny a Odvaha nádeje, 2006). V roku 2007, keď Hillary Clintonová bola ešte stále obľúbenou demokratickou kandidátkou na úrad prezidenta, mnohí reportéri vykopali informácie o Obamových časoch v Indonézii. Obamove vyhlásenia vo funkcii prezidenta poskytli dôležitý pohľad na jeho mentalitu. Avšak najhlavnejšie biografie o Obamovi, či už priateľsky naladené (autori: David Maraniss, David Mendell, and David Remnick) alebo nepriateľské (autori: Jack Cashill, Jerome R. Corsi, Dinish D'Souza, Aaron Klein, Edward Klein, and Stanley Kurtz), venujú tejto téme málo pozornosti.
 
Preukážem, že sa narodil a bol vychovávaný ako moslim, poskytnem potvrdzujúce dôkazy z posledných rokov, zmapovanie toho, ako bol vnímaný ako moslim a zaradenie tohto klamania do širšieho kontextu Obamových autobiografických fikcií.
 

"Nikdy som nebol moslimom"


Obama ochotne priznáva, že jeho starý otec z otcovej strany Hussein Onyango Obama, konvertoval na islam. A skutočne, Dreams (str. 407) obsahuje dlhý citát jeho starej matky z otcovej strany, v ktorom vysvetľuje, prečo tak urobil: Kresťanské zvyky sa mu zdali byť "pochabým sentimentom", "niečím, čo uteší ženy," a tak konvertoval na islam, mysliac si, že "jeho praktiky viac zodpovedajú jeho presvedčeniu" (str. 104). Obama to ochotne hovorí všetkým vyzývateľom: keď sa spýtate holiča (str. 149), "Ste moslim?" odpovie napríklad, "Starý otec bol."
 
Obama prezentuje svojich rodičov a nevlastného otca ako neveriacich. Uvádza (v Audacity, 2006, str. 204-05), že jeho "otec bol vychovávaný ako moslim", ale bol "presvedčeným ateistom" až kým stretol Barackovu matku, ktorá sa naopak, "verejne hlásila k sekularizmu." Jeho nevlastný otec Lolo Soetoro, "rovnako ako väčšina Indonézanov, bol vychovávaný ako moslim," hoci bol nepraktizujúci, synkretického náboženstva, ktorý (Dreams, str. 37) ", nasledoval znamenie islamu, ktoré môže vytvoriť priestor pre zvyšky starovekej animistickej a hinduistickej viery."
 
Samotný Obama uznáva početné spojenia s islamom, ale popiera, že by bol moslimom. "Jediné spojenie, ktoré som mal s islamom je, že môj starý otec z otcovej strany pochádzal z tejto krajiny," vyhlásil v decembri 2007. "Ale ja som nikdy nepraktizoval islam. … Chvíľu som žil v Indonézii, pretože moja matka tam učila. A to je moslimská krajina. A chodil som do školy. Ale nepraktizoval som. " Podobne, vo februári 2008 povedal: "Nikdy som nebol moslimom. … okrem toho, že moje meno a skutočnosť, že som žil 4 roky v husto zaľudnenej moslimskej krajine, keď som bol dieťa, mám veľmi málo spojitosti s islamským náboženstvom." Všimnite si jeho jednoznačné vyhlásenie: "Nikdy som nebol moslimom." Pod titulkom "Barack Obama nie je a nikdy nebol moslimom," prvá webová stránka Obamovej prezidentskej kampane obsahovala dokonca ešte dôraznejšie vyhlásenie v novembri 2007, keď uvádzala, že "Obama sa nikdy nemodlil v mešite. Nikdy nebol moslimom, nebol vychovávaný ako moslim a je oddaným kresťanom."
 

"Barry bol moslim"

Mnoho dôkazov však dokazuje, že Obama sa narodil a bol vychovávaný ako moslim:
 
(1) Islam je náboženstvo dedené po mužskej línii: V islame otec odovzdáva svoju vieru svojim deťom; a ak má moslim deti so ženou, ktorá nie je moslimkou, islam považuje ich deti za moslimov. Starý otec Obamu i jeho otec boli moslimovia – nezáleží vôbec na miere ich zbožnosti – znamená to, že v očiach moslimov sa Barack narodil ako moslim.
 
(2) Arabské krstné mená vychádzajú z trilaterálneho koreňa H-S-N: Všetky mená ako (Husayn alebo Hussein, Hasan, Hassân, Hassanein, Ahsan, a ďalšie) sú výlučne dávané moslimským deľom. (To isté platí pre mená vychádzajúce z koreňa H-M-D.) Obamovo stredné meno, Hussein, ho explicitne určuje ako rodeného moslima.
Obamov registračný dokument zo Santo Fransiskus Asisi, katolíckej školy v Jakarte. (Kliknúť na zväčšenie)

(3) Zaregistrovaný ako moslim v SD Katolik Santo Fransiskus Asisi: Obama bol zapísaný v katolíckej škole v Jakarte ako "Barry Soetoro." Zachované dokumenty správne uvádzajú, že sa narodil 4. augusta 1961 v Honolulu; okrem toho je v tomto zozname uvedené, že má indonézsku národnosť a moslimské náboženstvo.
 
(4) Zaregistrovaný ako moslim v SD Besuki: Hoci je Besuki (známe tiež ako SDN 1 Menteng) verejnou školou, Obama na to kupodivu poukazuje v Audacity (str. 154) ako "na moslimskú školu," ktorú navštevoval v Jakarte. Jeho záznamy sa nezachovali, ale niekoľko žurnalistov (Haroon Siddiqui z Toronto Star, Paul Watson z Los Angeles Times, David Maraniss z Washington Post) potvrdilo, že aj tu bol zaregistrovaný ako moslim.
 
(5) Islamská trieda v Besuki: Obama sa zmieňuje (Audacity, str. 154), že v "učiteľ písal jeho matke, aby jej oznámil, že som počas štúdia Koránu robil grimasy." Len moslimskí študenti sa zúčastňovali dvojhodinového vyučovania Koránu týždenne. Watson uvádza:
Dvaja z jeho učiteľov, bývalý zástupca riaditeľa Tine Hahiyari a učiteľ na treťom stupni Effendi, uviedli, že si jasne pamätajú, že aj na tejto škole bol registrovaný ako moslim, čo určovalo, ktoré vyučovacie hodiny navštevoval počas týždenného vyučovania náboženstva. "Moslimských študentov vyučoval moslimský učiteľ a kresťanských študentov kresťanský učiteľ," povedal Effendi.
Andrew Higgins z Washington Post cituje bývalého triedneho učiteľa Rully Dasaada, ktorý hovoril, že Obama v triede počas čítania Koránu vyvádzal, a "vysmieval sa z jeho smiešnej výslovnosti." Maraniss sa dozvedel, že vyučovanie nezahŕňalo len štúdium toho, "ako sa modliť a ako čítať Korán," ale aj naozajstné modlidby na piatkových spoločných bohoslužbách na území školy.
Obama so svojou triedou v SD Besuki, verejnej škole v Jakarte.
 
6) Navštevovanie mešity: Maya Soetoro-Ng, Obamova mladšia nevlastná sestra povedala, že jej otec (nevlastný otec Baracka) navštevoval mešitu "pri veľkých spoločenských udalostiach," Barker zistil, že "Obama občas sprevádzal svojho nevlastného otca na piatkových modlitbách v mešite." Watson uvádza:
Priatelia z detstva hovoria, že Obama občas navštevoval piatkové modlitby v miestnej mešite. "V skutočnosti sme sa ale seriózne nemodlili, iba sme napodobňovali správanie starších ľudí v mešite. Ale ako deti sme sa radi stretávali s priateľmi a chodievali do mešity a hrali sa tam," povedal Zulfin Adi, ktorý o sebe hovorí ako o o jednom z najbližších priateľov Obamu. … Niekedy, keď muezín zvolával k modlitbe, chodievali Lolo a Barry spolu k provizórnej mešite, povedal Adi. "Jeho matka chodievala do kostola často, ale Barry bol moslim. Chodil do mešity," povedal Adi.

(7) Moslimský odev: Adi spomína na Obamu, "Pamätám si, že nosil sarong." Rovnako aj Maraniss konštatuje, že nielenže "Jeho spolužiaci si spomínajú, že Barry nosil sarong", ale písomné zmienky naznačujú, že tento odev nosil naďalej v Spojených štátoch. Táto skutočnosť má náboženské dôsledky, pretože v indonézskej kultúre nosia sarong iba moslimovia.
 
(8) Pieta: Obama hovorí, že v Indonézii "nepraktikoval [islam]," tvrdenie, ktoré nechtiac potvrdzuje jeho moslimskú identitu tým, že implikuje, že bol nedodržiavajúci moslim. Ale mnohí z tých, ktorí ho poznali, túto spomienku popierajú. Rony Amir opisuje Obamu ako "predtým dosť nábožensky orientovaného na islam." Bývalá učiteľka Tine Hahiyary, citovaná v Kaltim Post, hovorí, že budúci prezident sa zúčastňoval islamských náboženských lekcií pre pokročilých: "Spomínam si, že študoval mengaji." V kontexte s juhovýchodným ázijským islamom mengaji Quran znamená recitovať Korán v arabčine, čo je náročná úloha označujúca pokročilé štúdium.

Stručne zhrnuté, záznamy ukazujú, že Obama sa narodil ako moslim nepraktizujúcemu moslimskému otcovi a štyri roky žil v úplne moslimskom prostredí pod patronátom svojho moslimského indonézskeho nevlastného otca. Z týchto dôvodov ho tí, ktorí poznali Obamu v Indonézii, považujú za moslima.
 

"Moja moslimská viera"

 
A ďalej, niekoľko Obamových výrokov z posledných rokov poukazuje na jeho moslimské detstvo.
 
(1)Robert Gibbs, riaditeľ pre komunikáciu volebnej kampane v prvých Obamových prezidentských voľbách v januári 2007 vyhlasoval: "Senátor Obama nebol nikdy moslimom, nevyrastal ako moslim a je oddaným kresťanom, ktorý navštevuje United Church of Christ (Zjednotená cirkev Kristova) v Chicagu " V marci 2007 však ustúpil keď vyhlásil, že "Obama nikdy nebol praktizujúcim moslimom." Sústredenie sa na praktizovanie v detstve, kampaň umocňuje u moslimov (rovnako ako u židov) problém malého významu zvažovania praktizovania, ktoré by bolo zásadné pre náboženskú identitu. Gibbs podľa parafrázy Watsona dodal, že "ako dieťa trávil Obama čas v susedstve islamského centra." Je zrejmé, že "susedstvo islamského centra" je eufemizmus pre "mešitu"; takéto trávenie času opäť poukazuje na to, že Obama je moslimom.
 
(2) Možno Obama robil grimasy a vyvádzal na hodinách Koránu, ale na vyučovaní náboženstva sa učil modliť salat; jeho bývalý učiteľ v Besuki, Effendi, si spomína, že sa chcel "pripojiť k ostatným žiakom pri moslimských modlitbách." Už samotné modlenie sa salat robí z Obamu moslima. Navyše, aj naďalej si hrdo zachováva vedomosti z tohto dávneho vyučovania: v marci 2007, bol Nicholas D. Kristof z New York Times svedkom toho, ako Obama "spomína prvé vety arabského zvolávania k modlitbám, a recituje ich [Kristofovi] s prvotriednym prízvukom." Obama nerecitoval samotný salat, ale adhan, zvolávanie k modlitbám (typické pre spev z minaretov). Druhý a tretí riadok adhanu tvorí islamské prehlásenie viery shahada, samotné toto prehlásenie robí z človeka moslima. Plné znenie adhanu vo svojej sunnitskej verzii (preskočené opakovanie) znie nasledovne:
Boh je najvyšší.
Prehlasujem, že niet žiadneho božstva okrem Boha.
Prehlasujem, že Mohamed je Boží posol.
Poďte k modlitbe.
Poďte k úspechu.
Boh je najvyšší.
Niet žiadneho božstva okrem Boha.
V očiach moslimov robilo vtedy recitovanie adhanu na vyučovaní Koránu v roku 1970 Obamu moslimom – a to, že to urobil opäť pre žurnalistov v roku 2007, ho robí moslimom znovu.
 
(3) V rozhovore s Georgom Stephanopoulosom v septembri 2008 Obama hovoril o "mojej moslimskej viere," až na to, že to zmenil na "moju kresťanskú vieru" po tom, ako ho Stephanopoulos prerušil a opravil. Nikto nemôže vyhŕknuť "moja moslimská viera" bez toho, aby tu existovali njaké základy pre takúto zámenu.
 
(4) Pri oslovovaní moslimského publika používa Obama výhradne moslimské výrazy, ktoré pripomínajú jeho moslimskú identitu. Publikum v Káhire (v júni 2009) a Jakarte (v novembri 2010) oslovil slovami "as-salaamu alaykum," pozdravom, o ktorom on, ktorý navštevoval vyučovanie Koránu vedel, že je vyhradený pre situácie, keď jeden moslim oslovuje druhého moslima. Aj v Káhire použil niekoľko zbožných výrazov, čím signalizoval moslimom, že je jedným z nich:
  • "Svätý Korán" (výraz, o ktorom sa zmieňuje päťkrát): presný preklad zo štandardnej arabskej referencie na islamské Písmo sväté je al-Qur'an al-Karim.
  • "správna cesta": preklad arabského as-sirat al-mustaqim, výraz, ktorým moslimovia prosia Boha, aby ich sprevádzal počas celého času ich modlitby.
  • "Spoznal som islam na troch kontinentoch predtým, ako som prišiel do oblasti, kde bol odhalený po prvýkrát": nemoslimovia nehovoria o islame ako o odhalenom."
  • "príbeh o Isra, kde sa Mojžiš, Ježiš a Mohamed … stretli v modlitbách": tento príbeh z Koránu o nočnej ceste nastoľuje Mohamedove vodcovstvo nad všetkými svätými postavami, vrátane Ježiša.
  • "Mojžiš, Ježiš a Mohamed, nech ich mier sprevádza: preklad arabského 'alayhim as-salam, výraz, ktorý zbožní moslimovia používajú, keď hovoria o menách ostatných mŕtvych prorokov, iných, než je Mohamed. (Iným pozdravom je sall Allahu alayhi wa-sallam, "Kiež mu Boh vzdá poctu a poskytne mu mier," správne sprevádza meno Mohameda, ale tento výrok sa v angličtine takmer vôbec nepoužíva.)
Obama hovorí o islame v júni 2009 v Káhire.
 
Obamovo "Nech ich mier sprevádza" má okrem čisto arabského spôsobu vyjadrovania, ktorý nikdy nepoužívajú arabsky hovoriaci židia alebo kresťania, ďalšie implikácie. Po prvé, líši sa od toho, v čo veria kresťania, pretože to znamená, že Ježiš, podobne ako Mojžiš a Mohamed, je mŕtvy; Kresťanská teológia hovorí, že bol vzkriesený, a žije ako nesmrteľný Syn Boží. Po druhé, zahrnutie Mohameda do tohto požehnania znamená jeho uctievanie, niečo natoľko bizarné, ako keď hovorí žid o Ježišovi Kristovi. Po tretie, kresťania by omnoho prirodzenejšie hľadali pokoj od Ježiša, než želali pokoj jemu.
 
(5) Obamov prehnaný a nepresný popis islamu v Spojených štátoch zaváňa islamistickou mentalitou. Drasticky nadhodnotil počet a úlohu moslimov v Spojených štátoch, keď v júni 2009 vyhlásil, že "ak vezmeme do úvahy skutočný počet moslimských Američanov, mali by sme byť jednou z najväčších moslimských krajín na svete." (Ťažko: podľa jedného zo zoznamov moslimského obyvateľstva, sú Spojené štáty s približne 2,5 millióna moslimov, 47. najväčšou krajinou.) O tri dni neskôr, uviedol prehnaný odhad "dnešných takmer 7 milliónov amerických moslimov v našej krajine" a bizarne vyhlásil, že "Islam bol vždy časťou americkej histórie. … od nášho založenia americkí moslimovia obohatili Spojené štáty." Obama tiež v apríli 2009 vyslovil pochybný fakt, že mnohí Američania "majú vo svojich rodinách moslimov alebo žili v krajine s moslimskou majoritou." Keď sa odkazuje na náboženské komunity v Spojených štátoch, Obama vždy kladie na prvé miesto kresťanov, ale druhé miesto variuje medzi židmi a moslimami, najvýraznejšie vo svojom inauguračnom prejave v januári 2009: "Spojené štáty sú národom kresťanov a moslimov, židov, hindov a neveriacich." Obama natoľko divoko nadhodnocuje úlohu moslimov v americkom živote, že vyzerajú ako islamská nadradená mentalita špecifická pre niekoho, pochádzajúceho z moslimského prostredia.
 
V zhrnutí tieto výroky potvrdzujú dôkazy z Obamovho detstva, že sa narodil a bol vychovávaný ako moslim.
 

"Moja celá rodina boli moslimovia"


Niekoľko ľudí, ktorí poznajú Obamu, ho vnímajú ako moslima. Najzaujímavejšie je vyhlásenie jeho nevlastnej sestry Maya Soetoro-Ng,: "Moja celá rodina boli moslimovia." Samozrejme, do jej celej rodiny patrí aj jej nevlastný brat Barack.
 
V júni 2006 Obama vysvetľoval, ako po dlhom náboženskom vývoji "bol jedného dňa konečne schopný prejsť uličkou k Trinity United Church of Christ na 95. ulici v južnom Chicagu a utvrdiť sa vo svojej kresťanskej viere" s volaním oltára. Keď sa však jeho pastora v Trinity United, reverenda Jeremiaha Wrighta spýtali (podľa Edward Klein, The Amateur, str. 40), "Konvertovali ste Obamu z islamu na kresťanskú vieru?" Či už z dôvodu neinformovanosti alebo diskrétnosti Wright obišiel otázku, keď odpovedal v hádanke: "Ťažko povedať." Všimnite si, že ihneď neodmietol myšlienku, že Obama bol moslim.
 
George Hussein Onyango Obama, Barakov 30 ročný nevlastný brat, ktorý sa s ním stretol dvakrát, pri interview v marci 2009 uviedol, že "On sa možno správa odlišne kvôli svojmu postaveniu, ale vo svojom vnútri je Barack Obama moslim"
 

"Jeho stredné meno je Hussein"


Moslimovia sa nemôžu zbaviť pocitu, že napriek svojej proklamovanej identite je Obama skutočne jedným z nich.
Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan sa zmienil o tom, že Hussein je "moslimské" meno. V moslimských rozhovoroch o Obamovi sa niekedy jeho stredné meno používa ako kód, bez žiadneho ďalšieho potrebného komentára. Konverzácia v Bejrúte, citovaná v Christian Science Monitor, zachytáva rozpaky. "Musí byť dobrý aj pre Arabov, pretože je moslim," poznamenáva majiteľ potravinárskeho obchodu. "Nie je moslim, je kresťan," odpovedal zákazník. Nie, povedal obchodník, "Nemôže byť kresťan. Jeho stredné meno je Hussein." Meno je pozitívnym dôkazom.
 
Ameriká moslimská spisovateľka Asma Gull Hasan v "My Muslim President Obama," (Môj moslimský prezident Obama) napísala:
Viem, že prezident Obama nie je moslim, ale som v pokušení si napriek tomu myslieť, že je, tak ako mnoho moslimov, ktorých poznám. Vo veľmi nevedeckej ústnej ankete v rozsahu od rodinných príslušníkov až k moslimským známym, mnohí z nás cítia … že v Barackovi Husseinovi Obamovi máme nášho prvého moslimského prezidenta. … od prvého dňa volieb som sa zúčastnila viacerých rozhovorov s moslimami, v ktorých sa buď bryskne zhodli v tom, že Obama je moslim, alebo nadšene pokrikovali. V poznámkach na adresu nášho nového prezidenta "Musím podporovať svojho blížneho, moslimského brata," by z mojich úst vyhŕklo skôr, než by som mala možnosť si to dvakrát rozmyslieť. "Dobre, viem, že nie je skutočným moslimom, " rýchlo by som dodala. Ale ak by bol človek, s ktorým som sa o tom rozprávala, moslimom, povedal by, "áno, je".
Napriek tomu, čo vie, nie je Asma Gull Hasan "schopná akceptovať, že Obama nie je moslimom."
 
Na vysvetlenie Hasan spomína Obamovo stredné meno. V závere uvádza: "Mnohí z moslimov, ktorých poznám (vrátane mňa) nedokáže akceptovať, že Obama nie je moslim."
Nie je prekvapujúce, že ak moslimovia cítia túto atmosféru, cíti ju aj americká verejnosť. V piatich prieskumoch verejnej mienky, ktoré v rokoch 2008-09 uskutočnil Pew Research Center for the People and the Press bola položená otázka "Neviete náhodou, akého náboženstva je Barack Obama?" Zistilo sa, že zhodných 11-12 zaregistrovaných amerických voličov tvrdilo, že je naozaj moslimom, pričom omnoho vyššie percento bolo medzi republikánmi a evanjelikmi. Tento počet sa v prieskume Pew v auguste 2010 zvýšil na 18 percent. Prieskum v marci 2012 ukázal, že asi polovica republikánskych voličov v Alabame a Mississippi vidí Obamu ako moslima. Prieskum Pew z júna-júla 2012 ukázal, že 17 percent uvádza, že Obama je moslim a 31 percent nepozná jeho náboženstvo, len 49 percent ho identifikovalo ako kresťana. Poukazuje to na rovnaké rozdelenie medzi tými, ktorí hovoria, že Obama je kresťan, a ktorí hovoria, že nie je.
 
Skutočnosť že tí, ktorí ktorí ho považujú za moslima, tiež väčšinou nesúhlasia s tým, ako vykonýva svoju funkciu, poukazuje na koreláciu v ich myslení medzi moslimskou identitou a neúspešným vykonávaním funkcie prezidenta. Takáto podstatná časť verejnosti, ktorá pretrváva vo svojom názore, poukazuje na základnú neochotu prijať Obamove slová o tom, že je kresťanom. Toto pre zmenu odráža pocit, že Obama nehral čisto a svojím životopisom utrpel stratu.
 

"Zaujímal sa o islam"


Je známe, že počas navštevovania školy v Indonézii sa Obama zúčastňoval na vyučovaní Koránu; menej známe je, ako to spomínal v marci 2004, jeho "štúdium Biblie a katechizmu" na škole Santo Fransiskus Asisi. Nakoľko každé z týchto vyučovaní bolo určené len pre veriacich, navštevovanie oboch bolo neregulérne. Niekoľko jeho bývalých učiteľov potvrdilo Obamove spomienky. Uvádzame z nich tri, ktoré sa týkajú tejto témy:
  • Obamova učiteľka na prvom stupni v škole Asisi, Israella Dharmawan, povedala Watsonovi z Los Angeles Times: "V tom čase sa Barry tiež modlil podľa katolíckeho zvyku, ale Barry bol moslim. … Bol registrovaný ako moslim, pretože jeho otec , Lolo Soetoro, bol moslim."
  • Obamov bývalý učiteľ na treťom stupni v Besuki, Effendi, uviedol pre Anne Barrowclough z Times (London), že v škole boli žiaci vyznávajúci rôzne náboženstvá, a spomínal, že študenti navštevovali vyučovanie podľa svojej viery – s výnimkou Obamu, ktorý jediný trval na tom, že sa bude zúčasňovať kresťanského aj islamského vyučovania. Robil tak dokonca proti želaniu svojej kresťanskej matky: "Jej matke sa nepáčilo, že sa učí islam, hoci jeho otec bol moslim. Niekedy prišla do školy; bola nahnevaná na učiteľa náboženstva a hovorila 'Prečo ho učíte Korán?' Ale on chodil na vyučovanie aj naďalej, pretože sa o islam zaujímal."
  • Správca v Besuki, Akhmad Solikhin, vyjadril (pre indonézsky denník Kaltim Post, 27. januára 2007, preklad poskytol "An American Expat in Southeast Asia," vydaný z dôvodu prehľadnosti) zmätok v otázke Obamovho náboženského presvedčenia: "Naozaj bol ragistrovaný ako moslim, ale vyhlasuje, že je kresťan."
O tejto dvojakej religiozite sa zjavne diskutuje v čase, keď je Obama osobnosťou v medzinárodnom merítku a keď povaha jeho náboženskej príslušnosti získala politický podtext; napriek tomu, že tri osoby z jeho indonézskej minulosti nezávisle na sebe poukazujú na rovnaké skutočnosti, je to pozoruhodné a ukazuje to na komplexitu osobného rozvoja Baracka Obamu. Zvyšujú tiež nepresvedčivú, ale zaujímavú možnosť, že sa Obama, dokonca v citlivom veku v rozmedzí šiestich až desiatich rokov, pokúsil kombinovať náboženstvo svojej matky a svojho otca do vlastného synkretického celku, prezentujúc sa zároveň ako kresťan a moslim. A práve to robí dôvtipným spôsobom naďalej.
 

Objavenie pravdy


Na záver, dostupné dôkazy naznačujú, že Obama sa narodil a bol vychovávaný ako moslim a udržal si svoju moslimskú identitu až do svojich neskorých 20. rokov. Dieťa v línii moslimského muža, s moslimským menom, registrované ako moslim, navševujúce dve indonézske školy, čítajúce Korán na vyučovaní náboženstva, stále recituje islamské vyznanie viery a hovorí k moslimskému publiku ako spoluverec. Medzi jeho nepraktizujúcim moslimským otcom, jeho moslimským nevlastným otcom a jeho štyrmi rokmi života v moslimskom prostredí ho vnímali ostatní a vnímal aj sám seba ako moslima.
 
To však neznamená, že bol praktizujúcim moslimom alebo že zostáva moslimom aj dnes, a omnoho menej islamistom, ani že jeho moslimský pôvod signifikantne ovplyvňuje jeho politické názory (ktoré sú v skutočnosti typické pre amerických ľavičiarov). Nie je tu ani problém jeho konvertovania z islamu na kresťanskú vieru. Spornou otázkou je to, že Obama špecificky a opakovane klamal o svojej moslimskej identite. Obamovo ošetrovanie svojho moslimského pôvodu ukazuje jeho morálne nedostatky viac než ktorékoľvek z jeho jednotlivých klamstiev.
 

Otázky týkajúce sa úprimnosti Omamu


Áno, tieto nedostatky zostávajú pre amerických voličov do značnej miery neznáme. Všimnime si kontrast medzi týmto prípadom a medzi prípadom Jamesa Freya, autora A Million Little Pieces. Obaja, Frey i Obama napísali nepresné memoáre, ktoré podporila Oprah Winfrey a dostali sa až na 1. miesto zoznamu bestsellerov literatúry faktov. Keď vyšli najavo Freyove literárne klamstvá o jeho užívaní drog a kriminalite, Winfrey sa doňho zlomyseľne pustila a preklasifikovala knihu do oblasti fikcie, a vydavateľ ponúkol náhradu zákazníkom, ktorí sa cítili byť podvedení.
 
Naopak, Obamove lži sú ľahkovážne ospravedlňované; Arnold Rampersad, profesor angličtiny na Stanford University, ktorý vyučuje autobiografiu, nazýva Dreams s obdivom "plné šikovných trikov—invencií pre literárne efekty—že som bol prekvapený, dokonca užasnutý. Ake nenechajme sa zmýliť, sú to jednoducho triky, s ktorými obchoduje umenie, a mimo týchto trikov predpokladám, že príde realizácia pravdy." Gerald Early, profesor anglickej literatúry a africko-amerických štúdií na Washington University v St. Louis, pokračuje: "V skutočnosti nezáleží na tom, či nás ťahá za nos … Nemyslím si, že mnohé záleží od toho, či Barack Obama povedal absolútnu pravdu v knihe Dreams From My Father. Dôležité je, ako si chcel vytvoriť svoj život."
 
Je zvláštne, že príbeh o morálnej neprijateľnosti, o jeho nečestných aktivitách inšpiruje vysoko morálne štandardy a autobiografia prezidenta získa schválenie. Tricky Dick (hanlivá prezývka Richarda Nixona) dal priestor Podvodníckemu Barrymu.
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára