Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

pondelok 2. septembra 2013

Nové skutočnosti v sýrskom konflikte a komentár

Podľa reportérky z Damašku, ktorý píše aj pre AP, BBC Dave Gavlak dodala Saudská Arábia nervové plyny rebelom a teroristom z al-Kajdy v Damašku V článku sa píše incident bol nehoda pri zlom zaobchádzaní s chemickými zbraňami, ku ktorým nedostali žiadne školenie!

Táto správa by vysvetľovala použitie sarinu, ktorý je jednak vhodný do podmienok Sýrie (ľahko sa vyparuje a šíri vo veternom počasí) a hoci je menej účinný ako sú látky, ktorými (vraj) disponuje režim al-Assada, je jednoduchší na výrobu v laboratórnych podmienkach. A práve to je zaujímavé, keďže sa vie, že al-Kajda vyrába a dodáva do Sýrie sarin a horčičný plyn.

Slovenské tlačové agentúry informáciu o zadržaní teroristov so sarinom neuviedli, hoci to bola headlinová správa agentúry Reuters Médiá úplne ignorujú skutočnosť, že pobočka sýrskej al-Kajdy v Iraku prevádzkovala odhalené laboratóriá na výrobu sarinu. Z uvedeného článku citujem "Zadržaní okrem toho mali vytvorenú sieť na pašovanie jedovatých látok do susedných krajín, Európy a Severnej Ameriky, informovala s odvolaním sa na iracké zdroje agentúra DPA." Pokiaľ viem Irak a Sýria susedia, nie? Zvlášť ak vieme že obe časti al-Kajdy tvoria oficiálne jednu organizáciu "Islamský štát v Iraku a Levante"

Americká vláda tvrdí, že si je "skoro" istá dôkazmi. Lenže nemá nič čo by sa dalo nazvať ako 100% dôkaz, dymiacu zbraň poukazujúci na vládny režim. Pre mňa to potom znamená, že pravdivá môže byť aj verzia uvedená D.Gavlak, ktorá je úplne opačná voči americkej verzii.

Skutočne neviem kde je pravda, preto vypustiť Tomahawky len na základe domnienok je podľa mňa prejav názorového fundamentalizmu. Americká vláda neponúka riešenia, očividne dôkazy teroru druhej strany prehliada, podľa prezentácie ministra zahraničia Kerryho ide o súboj dobra a zla.

Čo sa týka zločinov, bez problémov priznávam hrozné zločiny režimu, len je zvláštne že západná propaganda ignoruje akékoľvek dôkazy genocídy z druhej strany. Ignoruje, že dôvody KSA a Kataru s demokraciou nemajú nič spoločné. Ignoruje, že obmedzený zásah nepomôže zastaviť krvyprelievanie, ale ho len predĺži. A úplne ignoruje, že pri súčasnej politickej a vojenskej situácii je víťazstvo náboženských ortodoxných skupín a teroristov z al-Kajdy väčšou tragédiou pre okolitý svet. Čo sa týka dôkazov americkej strany, ideálne by bolo predložiť ich OSN a dať ich dokopy so všetkými známymi faktami - napríklad aj so svedectvom, ktoré predkladá Dave Gavlak, či Carla del Ponte z predchádzajúcej misie OSN. Carla del Ponte sa vyjadrila o chemických útokoch v Aleppo a Khan al-Assal ako o pravdepodobných činoch opozície, ked nenašla ani jeden dôkaz o tom, že išlo o vládne zločiny. To len na margo, že často omielaná správa - chemické zbrane používa a vlastní len al-Assad je bohapustá lož. Motív, príležitosť a prostriedky sú zastúpené skôr na druhej strane vrchovatou mierou. Na strane režimu proste chýba akýkoľvek zmysluplný motív. A nech experti rozhodnú...

Nemám problém s dôkazmi, len nech ich niekto predloží na posúdenie. Doteraz to nespravil nik, všetko je v rovine viery a to je na odôvodnenie zabíjania trocha málo, nemyslíte?

Myslím že, keď sa vrátim do minulosti, konflikt začala brutalita režimu al-Assada. Preto nie je možné, aby normálny človek niekedy tento režim akýmkoľvek spôsobom podporoval. Avšak po zásahu teroristov a zneužitím opozície sa "spravodlivá" vojna zmenila na konflikt náboženský so sekularizmom, kde režim predstavuje jedinú hrádzu medzi tým, čo by nasledovalo po jeho páde.

Slobodné voľby by nemohli byť slobodné pri účasti ozbrojených skupín a al-Kajdy. To je vážne niekto tak naivný, že 8000 džihádistov len zo Saudskej Arábie odíde a nechá ľudí zvoliť si sekulárny režim? Čo mi vadí na postoji americkej vlády, že stále považuje za vinnú len jedinú stranu. To nie je dnes ani najmenej pravda. Obidve sú zlé, ale víťazstvo džihádistov je o hodne horšou správou pre celú Európu.

Pre vládu, ktorá druhú stranu úplne ignoruje, existuje len jedna pravda- pád režimu al-Assada a ani najmenej sa nestará o následky

110tisíc zabitých ľudí je celkový počet obetí od roku 2011. Západné médiá pripisujú všetky režimu a mali by pravdu, keby stále bojovala opozícia. Lenže dnes pôvodná politická opozícia fakticky nemá žiaden vplyv na udalosti, ozbrojený odpor predstavujú al-Kajdá a najradikálnejší náboženskí fundamentalisti. Koľko ľudí zahynulo ako civilné obete teroru al-Kajdy? To neviem, ale nebudú to štatisticky bezvýznamné čísla.

Opozícia dnes je o genocíde. Desiatky videí o popravách, podrezávanie zaživa, upaľovanie zaživa, svedectvá o "gurmanoch" a la Hannibal Lector, 450 kurdských obetí, masové hroby v Latakii, chemický útok v Khan al-Assal a neskôr masová poprava 123ľudí - to ma napadá len tak z hlavy.

Riešenie na zastavenie bojov po vstupe najbrutálnejších a najradikálnejších náboženských teroristov do konfliktu nie je vypustiť pár stovák Tomahawkov a odísť preč. Riešením by bolo vstúpiť do krajiny, zaviesť protektorát OSN a odzbrojiť každého, kto má zbraň nebezpečnejšiu ako kuchynský nôž. Lenže to nespraví nik. Implicitne by to znamenalo ukončenie akejkoľvek podpory všetkym bojujúcim stranám a nekompromisnú likvidáciu akéhokoľvek odporu.

Stálo by to veľa, a náhodou by nejaký vzácny vojak v modrej prilbe prišiel k úhone... Preto sa cynicky budeme tváriť že "humanitárne bombardovanie" je v podstate radostné zabíjanie a že to úplne stačí aby sme si umyli ruky.

Zdroj :
http://www.blogovisko.sk/su-za-utokmi-v-damasku-saudovia.html
http://www.reuters.com/article/2013/05/30/us-syria-crisis-turkey-idUSBRE94T0YO20130530
http://www.sme.sk/c/6821651/iracka-tajna-sluzba-odhalila-bunku-al-kaidy-ktora-vyrabala-chemicke-zbrane.html
http://www.webnoviny.sk/svet/al-kajda-ma-noveho-komplica-nasla-h/656803-clanok.html
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188 http://www.blogovisko.sk/masakry-islamskych-extremistov-posilnuju-rezim-al-assada.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára