Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

nedeľa 25. augusta 2013

Stručný komentár k chemickému útoku v Damašku


Treba to dať na správnu mieru. al-Assad má chemické zbrane (ChZ) ale pre neho je to zakázané ovocie. Všetci vrátane Rusov ho upozornili že ich nikdy nesmie použiť. Naproti tomu teroristi podobne zábrany nemajú a ChZ už použili v marci v dedine Khan al-Assal, kde bolo 26mŕtvych.

Čo sa týka dostupnosti, sarin aj yperit (horčičný plyn) sa dá vyrábať jednoducho a v Iraku už boli odhalené laboratóriá na výrobu ChZ. Iracká a sýrska al-Kajda tvoria jednu organizáciu, kde sa presúvajú ľudia, zbrane a materiál z jednej časti do druhej. Turci, ktorí nemajú dôvod nadržiavať alawitskému režimu oznámili že zadržali príslušníka an-Nusra (je to organizácia, ktorá sa k al-Kajde hlási) s nákladom sarínu pre Sýriu. Al-Kajda teda ChZ má a nerozpakuje sa ich použiť.

Hovoriť o príslušníkoch al-Kajdy, ktorí považujú ľudí len za užitočné nástroje na ceste džihádu k nastoleniu zákonu Allaha ako o niekom kto bude brať ohľad na civilistov mi pripadá ako "mierne nepochopenie reality". Taktika civilných štítov a prezentácia kolaterálnych následkov ako mediálne dobre využiteľného nástroja sa voči prepiatemu humanizmu západu osvedčuje viac ako dobre už dlhé roky. V prípade takýchto útokov islamisti milujú davy a zvlášť malé deti. Na fotkách totiž vyzerajú telíčka deti fotogenicky... Tak ako Hamas odpaľuje rakety zo škôlok a nemocníc, tak ako v Egypte MB strieľajú na policajtov a vojakov uprostred davu, viem si predstaviť podobný spôsob aktivity aj tu.

Islam má voči západu pár zásad, ktoré my nechápeme - džihád je nasvätejšia povinnosť muslima a preto všetko čo muslim v mene džihádu spraví, získava posvätenie morálnosti a legitimity. Ak má byť výsledkom džihádu spoločnosť žijúca podľa Allahových zákonov potom ani smrteľné hriechy konané pre dobrú vec nie sú zavrhnutiahodné. Akceptuje sa sodomia, znásilňovanie, vraždy - ak to slúži veci džihádu. Smrť v džiháde je najväčšia zásluha, preto likvidácia vlastných nevinných nie je hriechom, či tragickou udalosťou, ale naopak vstupenkou do raja pre mŕtvych.

Hneď v deň tragédie som reagoval, že zo strany vládnuceho režimu akcia nemá žiadny zmysel. Z opačnej strany je však dôvodov neúrekom.  Príprava celej akcie a jej načasovanie nesie znaky Pallywood propagandy. Bohužiaľ s malými chybičkami krásy ako sú známe videá z 20.8.2013 na Youtube, hoci útok nastal 21.8.2013. Podľa internetových zdrojov už deň dopredu boli pripravené médiá ako al-Arabiya, al-Džazíra. Videl som dokonca porovnané fotky, kde bolo jedno telo snímané minimálne v troch rôznych pozíciách a situáciách, čo vyzerá ako postup podľa nejakého scenára s obmieňaním pozícii a polôh. Aj keď beriem do úvahy časový posun pri publikovaní cez americké servery, nechce sa mi veriť, že také množstvo videí pripravia "aktivisti" bez akejkoľvek prípravy.

Okrem toho bolo oznámené použitie sarinu, čo nie je prakticky možné. Pri manipulácii s telami otrávenými týmto plynom hrozí postihnutie následkom sekundárnej expozície. Na videách pritom vidno ľudí, ktorí sa pohybujú medzi telami bez akejkoľvek chemickej ochrany.

Chemický útok režimu al-Assada postráda akékoľvek logické zdôvodnenie v čase keď augustová ofenzíva FSA skolabovala, keď sú 10km od miesta útoku inšpektori OSN, keď aj posledné známky územných ziskov SAA dokázala vymazať a Latakyu tento týždeň vyčistili, pričom značná časť tuniských al-Kajdistov sa už domov nevráti (vrátane veliteľov).

Vládne zdroje tvrdia, že na mieste útoku našli zvyšky laboratória, chemické prekurzory z krajín ako Saudská Arábia, Katar, materiál z Nemecka či USA. Novinári v Damašku zas tvrdia, že v nemocniciach, ktoré mali byť plné trpiacich ľudí s následkami po zasiahnutí ChZ -  nenašli nikoho.

Samozrejme môže to byť aj režim al-Assada, ale potom musíme pripustiť tak šialené kombinácie zdôvodnení s takým množstvom rizík a následkov v prípade odhalenia, že ani idiot s posledným funkčným mozgovým závitom by sa do toho nepustil. Použitím ChZ al-Assad  nemože získať vôbec nič, ale stratiť všetko. Princíp Occamovej britvy hovorí, že jednoduchšie riešenie je pravdepodobnejšie, takže všetko ukazuje výlučne na al-Kajdu.

Opozícia potrebuje zámienku na zásah USA, pretože pri súčasnom tlaku SAA a následnom úbytku "revolucionárov" za pár mesiacov dôjde materiál džihádu. Bez leteckej podpory, budú povstalci onedlho v existenčnom ohrození.

Podľa všetkého ide o false flag operation = operácia pod falošnou flajkou. Je to rovnaký princíp ako útok prezlečených Nemcov na Gliwice, ako "útok" na americké lode v Tonkinskom zálive, či "masová poprava dedinčanov" v Račaku...

Casus belli je to, čo Amerika potrebovala a dnes ho má.

Zdroj:
http://jurajpolacek.blogspot.sk/2013/07/co-sa-ste-v-novinach-sme-nedocitali.html
http://jurajpolacek.blogspot.sk/2013/07/sex-dzihad.html
http://jurajpolacek.blogspot.sk/2013/08/horor-v-syrii-kde-je-pravda.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára