Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

utorok 6. augusta 2013

Ako sa (ne)robí žurnalistika, alebo podivné spracovanie cigánskej aktuality


Noviny SME zverejnili článok,  s brizanciou atómovej bomby o situácii Cigánov v maďarskom meste Ozd, ktorých radnica v pekelných horúčavách odpojila od vody v bytoch. Vzhľadom na negatívny postoj k tomuto etniku u nás, by som si dal fakt veľký pozor akým spôsobom bude tá správa prezentovaná a bez znalosti faktov by som tú správu nikdy nevypustil na svet.

Čo mi na správe vadí?

Už úvodná informácia, že Cigáni s vodou nešetrili. Prečo vlastne k tejto povinnosti šetriť mesto vôbec vyzýva? Je problém s obmedzenou zásobou vody? Je správanie sa Cigánov nezodpovedné (napríklad polievajú sa z hydrantov, vypúšťajú vodu nadarmo na ulicu apod.) ? To som sa nedočítal.

V čase sucha a nedostatku vody aj iné krajiny ako Anglicko vyhlasujú núdzové režimy a pod hrozbou trestov zakazujú určité aktivity ako je napr. polievanie trávnikov. Opäť som sa nedočítal, či radnica takýto režim vyhlásila, ako sa správajú obyvatelia, ako si vynucuje dodržiavanie takýchto opatrení, ich efektivita a odozva u obyvateľstva.

Takisto som sa síce dočítal, že švajčiarska vláda darovala peniaze na vodovod pre Cigánov, ale už nebolo povedané, či náklady na údržbu vodovodu a spotrebovaná voda sú platené bez problémov. Boli tí Cigáni vzorní občania a platili všetky účty bez problémov a načas, alebo to boli chronickí neplatiči. Ak platili bez problémov, ako sa líšila ich spotreba od ostatných obyvateľov, keď došlo k vypnutiu vodovodu v bytoch a ponechaniu v prevádzke len požiarnych hydrantov?

Dúfam, že každý uzná potrebu platiť náklady na prevádzku služb y a spotrebovaný tovar. Ak Vám vláda postaví cestu, neočakávate, že Vám zadarmo dodá aj auto a bude preplácať benzín. Takisto si cez dane platíte aj údržbu tejto cesty. To isté platí aj pre vodovod. Ak Vám niekto daruje peniaze na postavenie vodovodu, neznamená jeho postavenie, že už máte naveky vodu zadarmo. Ak nebudete platiť, nie je vina darcu ani správcu vodného hospodárstva, že v krásnom novom vodovode postavenom za peniaze švajčiarskych daňových poplatníkov nebude ani kvapka vody... Lenže o tomto som sa nedočítal

Bez odpovedí je to čisto bulvárny článok, ktorý má zrejme za úlohu iritovať každého. Mňa, lebo mi vadí spôsob práce, ktorý sa korektnou žurnalistikou nedá nazvať, ľudsko-právnych aktivistov lebo ich mlátenie prázdnej slamy potrebuje neustálu muníciu tohto typu, rasistov, ktorí majú opäť dôvod si zanadávať na tých, ktorí nemajú tú správnu farbu kože...

Pripadá mi skutočne pokleslé, keď takýto článok s minimom informácií dokreslí redaktorka rozhorčenými reakciami ľudsko-právnych organizácií a nárekmi príslušníkov minority. Keď polejete polystyríén kaviárom stále to bude nestráviteľná hmota. Podobne aj článok, ktorý nemá miesto v serióznom denníku by nemal obsahovať hodnotiace reakcie. To sme si zažili za komunistov, keď sme museli odsudzovať hnusných kontrarevolucionárov signovaných pod dokumentom "Několik vět" bez toho aby dokument ktokoľvek čítal. Článok tohto typu je obyčajná demagógia a propaganda.

A ako vrchol politickej korektnosti je vypnutie diskusie. Zúčastnil som sa na nej a musim povedať, že som nepozoroval žiadny rasizmus. Nakoniec posúďte sami : Diskusia k článku

Doplnenie 

Redakcia SME článok prerobila. Pôvodná verzia obsahovala iba nasledovné :
Rómov v maďarskom meste Ozd odpojili od vody

Radnica odpojila vodu v čase horúčav, lebo ňou Rómovia nešetria. Vodovod zaplatili Švajčiari.

BUDAPEŠŤ, BRATISLAVA. Ani 37-stupňové horúčavy na rozhodnutí radnice nič nezmenili. V meste Ozd na severe Maďarska odpojili mestskú štvrť s Rómami od tečúcej vody.

Zdôvodnili to podľa agentúry DPA tým, že Rómovia nehospodária s vodou a pre mesto je to príliš drahé.

Na sídlisku tak Rómovia počas víkendu, keď bolo 37 stupňov v tieni, nemali tečúcu vodu v bytoch.

Obstarať si ju museli z hydrantov alebo zo studní. V meste Ozd vládnu politici z vládnej strany Fidesz premiéra Orbána, ktorí sú často obviňovaní z rasizmu.

Ľavicová opozícia označila rozhodnutie za neľudské a protiprávne. Mesto totiž dostalo päť miliónov eur od švajčiarskej vlády, aby pre Rómov urobili vodovod.

Organizácia Spoločnosť maďarských Rómov pripravuje demonštráciu, uviedla v utorok komerčná televízia Hír TV Magyarország.


Zdroj :
http://www.sme.sk/c/6892659/romov-v-madarskom-meste-ozd-odpojili-od-vody.html
http://www.sme.sk/diskusie/2177112/1/Romov-v-madarskom-meste-Ozd-odpojili-od-vody.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára