Vybrali SME

pošli na vybrali.sme.sk

štvrtok 4. júla 2013

Superman Fico zatiahne vlastnou hlavou opäť

Náš premiér na domácej politickej scéne pôsobí pre svoje ovečky ako iluzionista. Je priam zázračné ako si ich vždy obtočí tak, že mu uveria aj vtedy, keď ich "vlastnou hlavou" pripravuje o ďalšie desiatky miliónov eur.

Zvlášť sa stali povestné jeho silácke výroky: "Keď sa chce opozícia, poisťovňa, Brusel atď (dosaď podľa potreby) ťahať za prsty, sme pripravení. Naša vláda dokáže, že sme v práve. "

Chyba je, že tak ako viedol svoje súdne spory v Štrasburgu ako zástupca Slovenska na Európskom súde pre ľudské práva, tak vedie aj vládu. V Štrasburgu nikdy nevyhral ani jeden spor, straty zo sporu s poisťovňami sú na hranici 50miliónov EUR a ešte budú vyššie.

Škandál s chemičkou v Novákoch

Najnovšie začalo konanie voči slovenskej vláde iniciované Bruselom kvôli podozreniu, že Novácke chemické závody (NCHZ) nezaplatili pokutu necelých 20miliónov EUR kvôli kartelovým dohodám preto, lebo vláda nechala fabriku "zbankrotovať" vo veľmi zvláštnom režime, aby ju prevzala za nejaké 2,2 milióny skupina Istrokapitál Mário Hoffmana a J&T. Mimochodom cena fabriky sa odhadovala na 127miliónov EUR.

Celý BIG BUSINESS okolo NCHZ smrdí.

Smrdí tak, že to dopáchlo až do Bruselu.

Keď v roku 2009 bola fabriku na predaj nikto ju nechcel, keďže bolo rozbehnuté konanie za kartel a bolo jasné, že pokuta bude obrovská. Odkúpila ju rok stará cyperská firma Disor Holdings so základným imaním 5000EUR za 6,57milióna EUR, všetci si ťukali na čelo. Disor Holdings bol pri transakcii čírou náhodou zastupovaný skupinou Istrokapitál

Pokuta prišla, na NCHZ bol vyhlásený konkurz, keďže išlo o fakt veľkú pokutu. Potiaľto je to normálny príbeh podnikateľského rizika, ktorý nevyšiel.

Ďalšie kroky však už normálne nie sú. Vláda Róberta Fica (2010) účelovým zákonom zakázala správcovi konkurznej podstaty prerušiť výrobu napriek strate a tým uchránila fabriku pred škodami. A správca konkurznej podstaty nakoniec koncom roka 2012 NCHZ predal za uvedených dva milióny EUR spoločnosti ViaChem, ktorý ju obratom predal spoločnosti Energochemica kde má kontrolu skupina Istrokapitál Mário Hoffmana a dnes je aj súčasťou J&T skupiny.

Tak si to zrátajme.

Za podnik v hodnote 127miliónov EUR bolo zaplatené 6,57 + 2,2 = 8,77milióna EUR a keďže podnik "skrachoval" neodviedol do Bruselu 19,6milióna EUR. Podotýkam, že za vzornej asistencie prvej a tiež druhej Ficovej vlády...

Celkový hrubý zisk : 127 - 8,77= 118,23 milióna EUR

Od uvedeného čísla treba odrátať záväzky, čo je pohľadávka Fondu národného majetku, závazky voči iným subjektom  a vraj aj pokuta voči Bruselu - v celkovej výške cca 62miliónov EUR

Chvíľu to síce trvalo ale aspoň vidíte ako sa to robí "vlastnou hlavou". Dosť dobré, nie?

Zdroj:
http://tvnoviny.sk/spravy/ekonomika/potvrdene-novacke-chemicke-zavody-su-v-konkurze.html
http://ekonomika.sme.sk/c/6857820/fico-sa-vysetrovania-pre-pomoc-novackej-chemicke-neboji.html
http://ekonomika.sme.sk/c/5038206/majitel-novackej-chemicky-nieco-vyjde-ine-nie.html
http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/novacke-chemicke-zavody-su-rukach-financnikov-ziskali-ich-jt-banka-mario-hoffmann.html
pošli na vybrali.sme.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára